marți, 8 februarie 2011

documentar despre leu

In campiile nesfarsite din Serengheti, in interiorul craterului unui vulcan cu o largime de 19 km, inconjurat de dealuri de peste 700 m, o familie de lei isi desfasoara viata, fiind stapani supremi ai tinutului. Familia Lakette, condusa de Morani, un leu de 230 de kilograme cu o coama       voluminoasa si intunecata, care intimideaza inamicii, avand ca superioara in cadrul leoaicelor pe Malkia si fiica ei Moja, vanatoare supreme.

Documentarul prezinta sapte zile din viata acestor animale, care au de luptat impotriva dusmanilor naturali si impotriva sortii.
In acesta fost vulcan se afla cea mai densa populatie de lei din Africa, sase familii de lei, dar familia Lakette este cea mai numeroasa: cinci leoaice, sase adolescenti, sapte pui si Morani. Leii vaneaza impreuna, Moja fiind una dintre membrele care s-au perfectionat cel mai bine in arta vanatorii, femelele vanand mai bine decat masculii. Fiind animale evoluate pentru vanat, pot atinge viteze de 55km/h pe o distanta de 90 de metri. Desi sunt vanatori exceptionali, leii au de infruntat vesnicii rivali: hienele, care ii depasesc numeric cu cinci la unu. In acelasi timp, prada lor preferata, bivolii, ating greutati de peste 700 kg, dar totusi leii sunt singurii care reusesc sa ii doboare in mod regulat.

In cazul in care un membru al familiei se imbolnaveste sau dispare este un lucru care afecteaza toata familia. Disparitia Mojei duce la incapacitatea de a prinde vanat timp de trei zile, ceea ce slabeste toti membrii. In acelasi timp, mustele care sunt in jurul ranilor deschise ale Mojei pot provoca o epidemie in randul intregii familii, dupa cum s-a intamplat in anii ’60, cand o invazie de muste a slabit populatia de lei.

Leii nomazi, sunt lei ajunsi la maturitate din punct de vedere sexual si care cauta femele pe teritoriile vecine. In cazul in care acestia il inving pe Morani, vor ucide puii pentru a se imperechea cu femelele, deoarece daca puii lor mor, intra in calduri. Totusi acest lucru nu ar fi o tragedie, deoarece datorita imperecherii consangvine si bolilor, leii sunt slabiti si ar avea nevoie de sange strain, lucru aproape imposibil avand in vedere faptul ca sunt inconjurati de sate si aproape izolati de alte populatii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu